Hogyan és mivel tüzeljünk?

A biztonságos, környezettudatos és gazdaságos tüzeléshez kizárólag 15 évesnél nem öregebb, száraz tiszta fát, fapelletet vagy fabrikettet szabad használni, mert ezek füstje nem tartalmaz a környezetre káros kén-dioxidot.

 

  • A folyamatos tüzeléshez magasabb sűrűségű fát (bükk, kőris, tölgy, akác, gyertyán, juhar) érdemes választani, a puha fák (fenyő, nyárfa) alágyújtósnak használhatók, mivel könnyen gyulladnak, ugyanakkor gyantatartalmuk miatt lerakódásokat okozhatnak.
  • Az alacsony nedvességtartalomhoz az szükséges, hogy a kivágott fa 8-12 hónap fedett, de szellős helyen száradjon, kivéve a tölgyfa, amit egy évig szabadon kell tartani, és ezután két évig szárítani.
  • A kezeletlen fa és a papír kivételével a háztartási tüzelőberendezésekben tilos minden hulladék (fakéreg, rétegelt, impregnált fa, ragasztott bútorlap, farostlemez, rongy, műanyag, gumi) égetése. Ilyenkor ugyanis a vegyszerek káros égéstermékei felszabadulnak, ami szennyezi a levegőt, és ártalmas lehet a szervezetünkre, illetve a berendezésre is.

A tüzelés és a kémény

A jól égő száraz fa kevés vagy minimális kátrányt szabadít fel, de a nem hatékonyan égő fa nagy mennyiségben képes füstöt és kátrányt termelni. A kátrányos vagy beszűkült kémény csökkentheti a huzat hatékonyságát, és megakadályozhatja a füst és a gázok megfelelő távozását. Mindez kellemetlen szagot áraszthat, és veszélyes koromégéshez vagy kéménytűzhez is vezethet.

Az esetleges problémák megelőzése érdekében ajánlott a kéményben lévő levegő előmelegítése, és fontos, hogy odafigyeljünk a tüzelőberendezésnek megfelelő, szakszerű begyújtásra.

A tüzelőberendezés és a kéményrendszer üzembe helyezéséhez és rendszeres karbantartásához kiemelten ajánlott szakember segítségét igénybe venni.  

A kéménytisztítást évente egyszer, a fűtési szezon végén javasolt elvégezni, de gyakrabban is szükséges lehet, ha otthonunkban rendszeresen fát égetünk. Amennyiben a kémény teljes körű állapotfelmérésére, ellenőrzésére vagy tisztítására van szüksége, szaktanácsért és a megfelelő megoldásért forduljon hozzánk bizalommal!