Hogyan tüzeljünk fával? Néhány tanács a hosszú életű kéményekhez

A fával való fűtés évezredekig az egyetlen lehetőség volt az épületek téli felmelegítésére, azonban még ma, a gázfűtés és egyéb fűtési módok elterjedése mellett is sok háztartásban jelen van.

A fa fűtés hatékony, olcsó és hangulatos, ugyanakkor ahhoz, hogy biztonságos legyen, és ne szennyezze túlzott mértékben a levegőt, még a megfelelően kialakított kéménybélelés mellett is fontos betartani néhány szabályt, különben egészségünknek és környezetünknek is árthatunk.

 

Ügyeljünk a kémény épségére!

Ha nem megfelelő minőségű és nem elegendő mértékben kiszárított fát használunk, könnyen károsíthatjuk kéményünket. Sokan sajnos nem tudják, de a fatüzelésű kályhákba nem szabad bármit bedobni. Sőt, a tűzifát is szakszerűen kell kiválasztani, hiszen az eltérő fajtájú és nedvességtartalmú fák különböző hatásfokkal égnek, és az égéstermékük is különböző mértékben szennyező.

A jó minőségű tűzifa általában olyan keményfa, amelyeknek alacsony a gyantatartalma. Ilyen módon a bükk, az akác, a tölgy vagy a gyertyán ideális választás lehet, a gyümölcsfák viszont nagy mértékben károsíthatják a kéményt. Ugyanígy fontos odafigyelni arra is, hogy ne hulladékot égessünk, így a festett vagy lakozott fát, rétegelt lemezt vagy más szemetet nem szabad a kályhába dobni.

 

A kémény nagy ellensége: a frissen kivágott fa

A fának mindemellett megfelelő szárazságúnak is kell lennie, így a frissen kivágott fákat nem lehet tűzifának használni. A friss fa nedvességtartalma akár 50%-os is lehet, aminek eredményeképpen a fa égése lassabb, így fűtőértéke is kisebb, ráadásul a kürtőbe kicsapódó vízpára korrodálja a kémény belső falát, ami hosszú távon szénmonoxid-szivárgáshoz is vezethet. Mindemellett még a legjobb minőségű tűzifa is rongálhatja a kémény belsejét, ezért különösen fontos a megfelelő minőségű kéménybélelés kialakítása.

 

Hogyan rakjunk tüzet?

A tűzgyújtás leghatékonyabb módja, ha a vastagabb, nagyobb méretű fadarabokat alulra tesszük, a vékonyabbakat pedig felfelé haladva helyezzük el. Miután végeztünk tűzifa elhelyezésével, a tüzet egy puhább fa vagy papír segítségével – vagy ha ügyesek vagyunk, egy egyszerű gyufával – felül, a vékonyabb daraboknál gyújtsuk meg. Ilyen módon biztosítható, hogy a fagáz egyenletesen szabaduljon fel az égés során, és ne füstöljön a kályhánk.

Szeretne jó minőségű szerelt kéményt kiépíteni? Érdeklődjön munkatársainknál kémény árainkról!